fbpx

Tudástár

Miért érdemes LED-re váltani?

Hagyományos vagy LED fényforrás?

Új fényforrás vásárlásakor három szempontot tartanak az emberek szem előtt: fogyasztás, élettartam, ár. A nagyobb fényforrás gyártók az ezredforduló végén tették meg az első komolyabb lépéseket, hogy olyan fényforrásokat gyártsanak, melyek kevesebb energiát fogyasztanak és élettartamuk meghaladja a mindennapokban használt wolframizzók 1000 óráját. Megjelentek a halogén vagy más néven “energiatakarékos” fényforrások, majd a kompakt fénycsövek, végül a LED technológia is betört a háztartásokba, ezzel felvetve a következő kérdéseket:

  • Megéri LED-re váltani?
  • Melyiket vegyem?
  • Mennyit fog fogyasztani?
  • Meddig bírja majd?

Miért pont LED?

A LED fényforrások rengeteg jó tulajdonsággal rendelkeznek, ami arra ösztönözhet, hogy LED-re válts. Nem csak kevesebbet fogyasztanak és tovább világítanak, de nem bocsátanak ki UV sugárzást, kevesebb hőt termelnek és az áramingadozásnak vagy a gyakori fel-le kapcsolásnak is jobban ellenállnak.

Várható hasznos élettartam

Élettartam tekintetében a LED vezeti a sort. Fentebb leírtuk, hogy egy hagyományos wolframszálas izzó várhatóan 1000 óráig világít. A halogén fényforrások tartósabbak, akár 3000 üzemórával is tervezhetünk. A kompakt fénycsövek 9000 – 15000 órán keresztül képesek világítani, míg a LED fényforrások hasznos élettartama eléri a 15 – 30 ezer órát is. A hasznos élettartam nem a fényforrás életének végét jelenti. A hasznos élettartam az az idő, amely alatt a fényforrás működési jellemzői az előírt tartományon belül maradnak.

Fogyasztás

Energiafogyasztás szempontjából is a LED-ek a legjobb választás. A LED-es fényforrások fogyasztása típusonként eltérő, de a háztartásokban használt fényforrások energiafogyasztása nem éri el a 20 W-ot. A 100 W-os villanykörtének megfelelő LED fényforrás fogyasztása mindössze 13 W.

Színhőmérséklet és színvisszaadás

Ha a felsorolt tulajdonságokat figyelembe véve úgy döntünk, hogy a LED fényforrást vásárolunk, de ugyanazt a kellemes, meleg fényt akarjuk a nappaliba, amit a wolframszálas körte adott vagy esetleg teljesen mást, akkor mindenképpen figyelembe kell vennünk a vásárolt termék színhőmérsékletét és színvisszaadását.

A színhőmérséklet mértékegysége Kelvin (K). 3000 K alatt tapasztalható a wolframszálas izzóktól megszokott sárgás (melegfehér) fény, ugyanis ezek színhőmérséklete 2700 – 2800 K körül van. 3000 – 5000 K között a fényforrások semleges fehér, míg 5000 K felett hidegfehér fényt adnak. Az új fényforrások kiválasztását ajánlatos az általuk megvilágított helyiséghez igazítani. Otthoni használatra a melegfehér fényforrások a legalkalmasabbak, ugyanis a 2700 – 3000 Kelvines színhőmérsékletüknek köszönhetően ezek hasonlítanak a legjobban a klasszikus villanykörték által kibocsátott melegfehér fényhez, ráadásul úgy, hogy a LED nem bocsát ki UV sugárzást, ezáltal nem károsítja szemünket.

A színvisszaadás esetében – a szintén a csomagoláson feltüntetett – színvisszaadási indexet (Ra) kell figyelembe venni. Ezen az 1-100-ig terjedő skálán mérhető (ahol a 100 jelenti a lehető legjobb színvisszaadási értéket), hogy a fényforrás által kibocsátott fényben mennyire látunk színhelyesen, azaz milyen mértékben látjuk a tárgyak eredeti színét. Értelemszerűen érdemes a fényforrás kiválasztása során a minél magasabb indexszámra törekedni.

Váltsak vagy maradjak?

Napjainkban a LED fényforrások ára viszonylag olcsó (egyes LED fényforrások akár bruttó 500 Ft-ba is kerülhetnek). Ehhez az árhoz hosszú üzemidő társul, ami annyit jelent, hogy az elkövetkező 10 évben biztos nem kell fényforrást cserélnünk, ha jó minőségű LED körtét választunk.