fbpx

Tudástár

Gyakori tévhitek sorozat #2

A LED nem elég fényes

Ha összehasonlítjuk a hagyományos fényforrások lumen értékét a LED fényforrások lumen értékével, akkor gyakran úgy tűnhet, hogy a LED fényforrások kevesebb fényt szolgáltatnak, mint a hagyományos alternatívái. Az ilyen összehasonlítások azonban pontatlanok és félrevezetőek, mivel nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy a hagyományos fényforrások általában a tér minden irányában sugároznak, így  jelentős mennyiségű fényt pazarolnak el.

Egyszerűen megfogalmazva, a lumen mint mértékegység, nem elegendő, hogy megállapítsuk egy bizonyos fényforrás alkalmas-e egy adott feladat elvégzésére. Hasznosabb mérőszám a megvilágítás mértéke, azaz lux, amelyet a lámpatest biztosít egy felületre vagy területre. Pontosabb összehasonlítás végezhető, a hagyományos és a LED fényforrások között, ha egy adott feladat esetében megvizsgáljuk, hogy melyik biztosít magasabb megvilágítási szintet.

Munkahelyi megvilágítás mérésére alkalmas lux-mérő

Annak megállapításához, hogy egy hagyományos fényforrás tényleges lumen értékének mekkora része érkezik az adott területre, figyelembe kell venni a lámpatest kialakításából adodó fényveszteséget, amely akár több min 30%-a is lehet a fényforrások összes fányáramának. elsejében, továbbá az optika, az árnyékolás és a szűrés is befolyásolják a fény mennyiségét. A fényveszteségek okai lehetnek különböző tükrök, szűrők és árnyékoló elemek.

A LED lámpatestek olyan integrált rendszerek, ahol a fényforrás (LED), az optika elválaszthatatlanok egymástól, így a LED lámpatestek lumen mérése az egész rendszeren történik, figyelembe véve a burkolat és az optika által felfogott fényt. Továbbá, a LED szinte teljes fénykibocsátása egy irányú, így a kívánt irányba sugározza a fényt, nincs tobábbi veszteség. Mivel a különböző LED-ek alapvetően képesek színeket reprodukálni, így nem igényelnek felületi kezelést, amely blokkolná a fénykibocsátás jelentős részét (több, mint 90% a kék árnyalataiban).

A megvilágítás mértéke alapján történő összehasonlításkor kiderül, hogy a LED lámpatestek legalább olyan jól teljesítenek mint a hagyományosak, bizonyos feladatok esetében akár jobban is, amellett, hogy jóval kevesebb energiát használnak fel.